Tegnap az index-en találkoztam egy infografikával, mely a tipikus magyar cigarettafogyasztót mutatja be. Így a témában keresgélve találtunk rá erre az infografikára, mely a dohány sötét oldalait világítja meg. 

A dohányzás ártalmas összetevőinek bemutása talán kissé már elcsépelt, ez a formája viszont érdekes:nem egyszerűen vegyületek neveivel példálózik, hanem megemlíti, hogy az adott vegyülettel a cigarettán kívül hol találkozhatunk: a patkányírtóban, tisztítószerben, körömlakk lemosóban, mell implantátumban köszönnek vissza többek között azok az anyagok, amelyeket dohányzás közben a szervezetbe juttatunk.

A térkép a cigaretta feketekereskedelmének útját mutatja be, amelynek súlya a dohánykereskedelemben nemcsak Magyarországon drámai mértékű: a világ cigarettagyártásának 33%-a tűnik el a különböző feketekereskedelmi csatornákon, és járja saját útját a fogyasztókig- akik, ha legálisan jutoak hozzá a cigarettához, néhány évvel ezelőtt még komoly ajándékokért is indulhattak a fogyasztott cigarettamennyiségük alapján. Régebbi dohányosok talán még emlékeznek, hogy a Marlboro mérföldgyűjtés promóciója során 1 000 doboz Marlboro vásárlása esetén egy Marlboro márkájú bőrdzseki tulajdonosává válhatott bárki, autómatikusan. Annál, hogy ennyi doboz árából hány és milyen márkájú bőrdzsekit vehetett volna bárki érdekesebb, hogy 8 perces cigarettázással számolva szálanként, 111 napig "kellett" dohányozni azért, hogy a bőrkabátot megszerezhessük.

info10.jpg

forrás: http://www.princeton.edu/~ina/infographics/smoking.html

A bejegyzés trackback címe:

https://infographic.blog.hu/api/trackback/id/tr965607032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása