A közösségi média fekete bárányának szokták nevezni a cyberbullying-et, más néven az elektronikus zaklatást, ezt az elsősorban tizenéves iskolások között ütötte fel a fejét az elmúlt két évben, és  következményeként már haláleset is előfordult. Egy  2013 szeptemberi amerikai felmérés szerint a diákok harmada (!) volt már áldozata e rendkívül káros viselkedésformának, mely, ahogy mai infografikánk mutatja, a hatóságok figyelmét még nem keltették igazán fel: idejük csupán 5%-át fordítják a hatóságok ilyen típusú bűncselekmények felderítésére.

E bűncselekmények legfőbb tere a Facebook: csak 2011-ben egymillió áldozata volt e platformon. Gyakoriságára utal az is, hogy minden 6. szülő tud arról, hogy gyereke áldozata volt már valamilyen közösségi oldalon cyberbullying-nak, miközben csak a gyerekek 10%-a számolt be otthon arról, ha ilyen történt vele.

Sajnos a szülők csupán 7%-a törődött azzal, hogy gyermekéből áldozat vált-e már az idők során, pedig az ártatlannak piszkálódás egyre gyakrabban okoz helyrehozhatatlan, illetve visszafordíthatatlan károkat a gyerekek lelkében- amivel szembesülünk a hírekben, hogy valamely cyberbullying áldozat például öngyilkosságot kísérel meg a zaklatása miatt, csak a jéghegy csúcsa. 

Szerencsére a védekezés ma már egészen jó eszközökkel lehetséges ellene: rendelkezésünkre áll olyan szotfver, mely képes e viselkedésforma megnyilvánulását jelenteni a szoftver használójának, de "manuálisan" is tehetünk ez ellen, ha odafigyelünk rendszeresen arra, hogy gyerekünkkel mi történik az iskolában, és iskolán kívül, az online közösségi terekben.

CYBERBULLYING.jpgforrás: http://info.uknowkids.com/blog/bid/198436/Cyberbullying-Infographic-Correction

Címkék: infografika infographics infographic cyberbullying internetes zaklatás facebook zaklatás gyerek zaklatás

A bejegyzés trackback címe:

https://infographic.blog.hu/api/trackback/id/tr245676940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása