Pálffy István kivonulása körüli mizériák kapcsán néztünk utána, vajon az alkoholfogyasztásról létezik-e infografika. Természetesen létezik, és mint a legtöbb infografika, elsősorban az USA adatait mutatja be, amit igyekeztünk hazai adatokkal is kiegészíteni.

Az USA-ban 15 millió ember küzd alkoholproblémával, vagy alkohol függőséggel (alkoholprobléma= amikor a családi, munkahelyi, iskolai környezetünkben akadályozó, zavaró tényezőként lép fel az alkohol, illetve veszélyes helyzetekben is alkoholos befolyásoltság alatt van valaki, pl. vezetés közben;  függőség= amikor valaki nem tudja megvonni a szervezetétől az alkoholt, illetve a fogyasztásban nem tud mértéket tartani), kb. 8,5 liter tiszta szesznek felel meg- a magyar, 2004-es WHO adatok majd a háromszorosát, közel 12 litert mutatnak, (forrás: http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_status_report_2004_overview.pdf), és az alkoholisták száma 800 000, ami a lakosság mérete közti különbségekből következően elkeserítő.

Amerikában a felsőoktatásban tanulók 6%-a függő, és az ivők negyede nem tudja ébredéskor, hogyan került oda.

Ahogy az infografika is mutatja, a kelet- európai régió (+ Oroszország) nemcsak fogyasztásban, de az alkoholhoz köthető halálesetekben és az élen jár: 10-14% ezek aránya.

Miközben a rendszeres fogyasztás erőteljesen növeli bizonyos betegségek előfordulási esélyét (torok-, vastagbél-, májrák, magas vérnyomás), a mértéktartó fogyasztás akár 21-28%-kal csökkenti a halálozási kockázatot.info7.jpeg

forrás: http://dailyinfographic.com/the-truth-about-alcoholism-infographic

megjegyzés: Pálffy István konkrét ügyében nem áll módunkban és szándékunkban állást foglalni, az ügy csak a témaválasztás apropójaként adódott.

Címkék: alkohol alkoholizmus pálffy istván infografika infographics infographic alkoholizmus infografika

A bejegyzés trackback címe:

https://infographic.blog.hu/api/trackback/id/tr35625988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása