Mai infografikánk 2010-ben született, de a téma, és a tartalom örökzöld: mennyire éri meg atomreaktorokat fenntartani, van-e alternatívája ennek az energiaforrásnak, és merre tart a világ a felhasználásában? Minderre a válasz megtalálható ezen az infografikán.

Európában jelenleg két ország van, mely deklaráltan szakítani akar az atomfüggőséggel mindörökre: Svájc, és Németország. Ez utóbbi 6 éven belül megszünteti valamennyi atomreaktorának működését, Svájc 20 éven belül teszi mindezt.

A megújuló energiaforrások felhasználása egyre komolyabban vehető helyettesítőként jelentkeznek: az Egyesült Államokban ezek aránya 2004-ben még csak 2% volt, 2009-en 55% (!). Nem csoda, hogy ebben más országok üzleti fantáziát is látnak: a legnagyobb befektetők a témában jelenleg Kína (!), Németország, illetve Olaszország.

Nem egyszerűen környezetvédelmi, hanem immáron közgazdasági értelemben is egyre több ország számára megfontolandó (figyelembe véve földrajzi adottságaikat) az atomreaktorok helyettesítése megújuló energiaforrásokkal, ugyanis a jelenlegi technológiák is már 3-4 olyan alternatívát nyújtanak e téren, melyek egységi energiát olcsóbban képesek produkálni, mint egy atomreaktor- igaz, az összehasonlítás a bekerülési költségeket nem vette figyelembe. De ha mindezek mellett egy ilyen erőmű teljes életciklusát nézzük (pl. mennyibe kerül egy atomtemető kialakítása, működtetése), a megújuló energiaforrások felhasználása immáron nem környezetvédelmi kérdés, hanem tisztán közgazdasági.

atom2.pngforrás: http://cleantechnica.com/2011/08/05/nuclear-vs-renewable-infographic/

Címkék: atomerőmű paks megújuló energia infografika infographics infographic

A bejegyzés trackback címe:

https://infographic.blog.hu/api/trackback/id/tr835818317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása