Könnyen lehet, hogy ezen a néven fog bevonulni a történelembe az a dilemma, melyben Ukrajna most döntéshelyzetbe került: ez a döntés, mely a Majdanról emberjogi- politikai színezetű volt, az elmúlt napokban új megvilágítást kapott: tisztán gazdasági szempontokat figyelembe véve Ukrajna új vezetésének nehéz lesz eldönteni, milyen irányba forduljon, ahogy az alábbi két infografika is mutatja.

Ukrajna elköteleződése külkereskedelem tekintetében ugyanis mind az EU, mind Oroszország felé nagyjából egyenlő mértékű: 2012-ben 17, illetve 16 milliárd dollár, így csupán ez alapján "jó döntést" hozni nehéz lenne. A kulcskérdés, ahogy már évek óta hangoztatják, az orosz gáz sorsa, és jövőbeli útja. Hogy miért?

Ukrajna saját gázfogyasztásának 58%-a Oroszországból származik, így a 2006-ban, illetve 2009-ben alkalmazott orosz nyomásgyakorlás, a "csapok elzárása", meghatározó jelentőségű az ukrán életben- és Oroszország, valamint EU életében is. Az orosz exportgáz 66%-a ugyanis Ukrajnán keresztül távozik az EU felé, és az EU kulcsgazdaságainak sem utolsó szempont, mennyire biztonságos ez az ellátás: Németország ezen az útvonalon kapja az elfogyasztott gáz 33, Franciaország 23%-át. Az ukrán csapda tehát nemcsak Ukrajna számára jelent csapdát, de legrosszabb esetben magával ránthatja az orosz exportot is, és zavarba hozhatja Franciaországot és Németországot is. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy katonapolitikai szempontból a krími félsziget hovatartozása Oroszország számára stratégiai fontosságú, és hogy Ukrajna nagyjából egyenlő mértékű orosz-, illetve nyugatbarát lakossággal rendelkezik, nehéz elképzelni, hogy egy mindenki számára megnyugtató és hosszú távon fenntartható win-win-win helyzet alakulhat ki.

ukrainevsrussia.jpg

http://rt.com/business/ukraine-eu-trade-agreement-088/

help.jpg

https://twitter.com/AFP/status/413042375968051200

Címkék: ukrajna orosz gáz infografika infographics infographic ukrajna vs. oroszország orosz gázexport

A bejegyzés trackback címe:

https://infographic.blog.hu/api/trackback/id/tr505836566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása